Вечерна иглика-„Кралският лечител за всичко”

Масло от вечерна иглика – прим ойл

Вечерната иглика е красиво растение с жълти венчелистчета. Най-често се среща в Европа и Северна Америка. Интересното при това растение е, че то се отличава от останалите – другите растения цъфтят по време на изгрева, а вечерната иглика цъфти вечерите.

         В миналото, прим ойл се е наричал „Кралският лечител за всичко”. Широко се е използвал от кралете и кралиците на Китай и затова е важна част от китайската народната медицина. Подобно на китайците, индианците също са използвали „вълшебното масло”, за да лекуват различни наранявания и заболявания. Прим ойл става достъпно за всички през 17 век, когато хората започват да го ползват за лечение.

Прим ойл е масло, което се извлича от семената на това чудотворно растение. Този вид масло се използва при различни заболявания и в beauty-индустрията.  

Ще акцентираме върху приложението на прим ойл в козметичната индустрия. Прим ойл има свойствата да балансира хормоните, премахва възпаленията и е чудесен източник на антиоксиданти. Всичко това се дължи на мастните киселини, в cъдъpжaниeтo й в ceмeнaтa e oтĸpитa гaмa-линoлeнoвa ĸиceлинa (GLА). Дpyги мacтни ĸиceлини oтĸpити в нeя ca aлфa-линoлeнoвa ĸиceлинa (АLА) и в пo-мaлĸи ĸoличecтвa – пaлмитинoвa, cтeapинoвa и eйĸoзeнoвa. Двeтe GLА и АLА ca oмeгa-6 нeнacитeни мacтни ĸиceлини и ca мнoгo пoлeзнa зa opгaнизмa. Дoĸyмeнтиpaнo e, чe зa пpъв път GLА e извлeчeнa oт ceмeнaтa нa вeчepнa иглиĸa.  Те помагат в борбата с оксидативния стрес, лекуват инфекциите и възпаленията и подпомагат за здравословния растеж на клетката. Благодарение на последния факт, прим ойл се превръща в най-ефективното средство за борба с косопада. Изследвания показват, че косопадът не само спира при използването на маслото, но и стимулира растежа на коса. Това се дължи на арахидоновата киселина. Гама линоловата киселина прави прим ойл достъпен и за хората с чувствителен скалп, като не предизвиква алергии на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *