Ковид Косопад

Силно изразен

“пост-COVID” косопад:

В аптеките и дерматологичните кабинети най-често се срещат пациенти, които се оплакват от засилено опадане на косата след прекарана COVID инфекция. Доказано е от комбинирано въздействие на вируса, стрес, лекарства и високата температура. Според много научни публикации косопадът може да бъде и част от т.нар. пост-COVID или късен COVID синдром.

Пациентите имат типични оплаквания – опадане на косата на кичури при интензивно разресване и при измиване и изтъняване на косата в горната част на скалпа. Медицинската диагноза се нарича телогенен ефлувиум. Простото обяснение е, че намалява броят на космените фоликули, които произвеждат косми, а се увеличава броят на космите във фаза на почивка (фаза телоген) и този процес неминуемо води до косопад.

А лечението при засилено опадане на косата след COVID-19 започва с отстраняване на провокиращите фактори.Възстановителният процес е дълъг и затова е необходим най-малко тримесечен курс с комбинирано приложение на шампоани и маски с грижа към възстановяване на косата. 

Ava Natural Prim oil Шампоан 300 мл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*