Ползите от Розмарин за косата

Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Растението е разпространено най-много по Средиземноморието и е известна подправка за храна, но се използва и в медицината, и в козметиката. Всъщност розмаринът е едно от най-ароматните растения, използвани в медицината.

Маслото от розмарин съдържа семенните части на растението и макар че се нарича масло, то не съдържа никакви мазнини. Тук ще са представени няколко от ползите на маслото от розмарин.

В Древна Гърция и Древен Рим маслото се е използвало за подобряване на паметта и така до днес. Маслото се бори и срещу стреса. Вдишването на маслото също може да ви направи по-бодри, свежи и енергични. Настроението ви се повдига и се чувствате радостни.

Модерен проблем е косопадът. Решението отново е маслото от розмарин. Честа причина за загубата на коса е андрогенният косопад, който е разпространен повече сред мъжете, но се стреща и при жените. Изследване е доказало, че мъжете, които са масажирали скалпа си с маслото два пъти дневно в продължение на шест месеца, не само са възвърнали загубената коса, но и са получили гъста коса с дебел косъм. Оказва се също, че маслото от розмарин не предизвиква алергични реакции на хората с чувствителен скалп.  Етеричното масло от розмарин е на върха на списъка от масла за растеж на косата и удебеляване на косъма. Използва се за ускоряване на клетъчния метаболизъм, което стимулира растежа на косата и спомага за заздравяването й. Изследвания показват, че етеричното масло от розмарин действа толкова добре, колкото и minoxidil, стандартна локална терапия против косопад. Когато става въпрос за подобряването на здравето на косата, ползите от маслото от розмарин включват още.Предотвратяване на оплешивяването,  забавяне процеса на посивяване и побеляване на косата,  лекуване на пърхот и сух скалп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *